Oogst delen?

Een groepje enthousiaste mensen uit de omgeving hebben een nieuw initiatief gelanceerd.

Het heet Vers uit de Tuin en is een website (online platform) zonder winstoogmerk waar tuinders oogst kunnen delen met mensen in de buurt, tegen (beperkte) betaling, om te ruilen, of gratis. Zoals u waarschijnlijk uit eigen ervaring heeft ondervonden, betekent een moestuin vaak dat er op een moment veel oogst van hetzelfde (groente of fruit) beschikbaar komt.

Er wordt in 3 gemeenten gestart: Utrecht, Culemborg en Stichtse Vecht en zal bij succes worden
uitgebreid naar meer gemeenten. De gemeenten vergoeden de kosten voor ontwikkeling en beheer (via fondsen of subsidies voor lokale cohesie en duurzame ontwikkeling) waardoor dit kosteloos aan gebruikers kan worden aangeboden.

Aangezien er op onze complexen geen commerciële activiteiten mogen plaatsvinden en de toegang voor onbevoegden niet is toegestaan, zal het delen, ruilen of verkopen van de oogst aan niet-huurders uitsluitend op het privé-adres van de betreffende tuinder moeten plaatsvinden.

Voor de lancering in april worden er alvast enkele tuinders gevraagd om zich aan te melden op de website. U bent tot niets verplicht; u deelt alleen de oogst-overschotten die u zelf wilt. U kan het ook ruilen tegen andere groente of fruit. Zie: www.versuitdetuin.nl

 

De initiatiefnemers stuurden ons de volgende informatie:

Initiatiefnemers

Initiatiefnemers van Vers uit de Tuin zijn Monique Boere, Hadewich Hoekstra en Gerdien Dijkstra. Vers uit de Tuin wordt vanaf de lente 2018 aangeboden aan alle inwoners van de gemeente Utrecht, Stichtse Vecht en Culemborg. Later dit jaar verschijnt Vers uit de Tuin ook in andere gemeenten.

De website is ontwikkeld door Roelant Meijer, van bureau Tegenwind (design) en Cornelis Richter

Wil jij Vers uit de Tuin ook in jouw gemeente? Neem contact op met Hadewich, via hallo@versuitdetuin.nl

Hoe werkt het?

Welkom bij Vers uit de Tuin!

Hier delen moestuinders hun oogst met buurtbewoners. Zo kunnen buurtbewoners meegenieten van de mooie producten uit tuinen in de buurt, en blijven de moestuinders niet zitten met een overschot aan groente en fruit.

Hoe belandt de oogst op jouw bord?

Op de oogst-pagina laten moestuinders weten boontjes, sla, courgettes, appels, etc. over te hebben. Ze posten een foto en geven korte omschrijving van het product. Via de contact-knop laat je weten dat je interesse hebt en maak je een afspraak om het op te halen. Even langs fietsen en je hebt die avond ingrediënten voor een gezonde maaltijd.

Zelf je oogst delen

Ben je een moestuinder en wil je oogst delen? Fantastisch! Maak een profiel aan, neem een foto van de groente of fruit die je wilt delen en post het op Vers uit de Tuin. Je kunt zelf bepalen of je het gratis weg geeft, er een klein bedrag voor wilt of dat je het wilt ruilen tegen iets anders. Als bewoners interesse hebben, ontvang je een bericht in mail. Je kunt dan afspreken wanneer en waar je buurtgenoot het op kan halen.

Blijf op de hoogte van nieuwe oogst

Bekijk wekelijks het aanbod op de oogst-pagina. Moestuinders met interessant aanbod kan je volgen door op de knop ‘volgen’ te klikken (bij hun profiel). Je ontvangt dan een berichtje als ze nieuwe oogst delen. En je kunt ons volgen op facebook. Daar blijf je op de hoogte nieuwe oogst, moestuinders en recepten voor seizoensgroente en- fruit.

Hulp nodig?

Heb je vragen over het gebruik van Vers uit de Tuin of hulp nodig? Mail dan naar help@versuitdetuin.nl.

Volg ons

Volg ons op facebook en blijf op de hoogte van nieuwe oogst, moestuinders en recepten voor seizoensgroente en- fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *