Slakken

In een ecologisch evenwichtige tuin heeft u er weinig last van. Slakken worden heerlijk in toom gehouden door egels, padden, kikkers en vogels in de tuin. Pas na lang aanhoudende regens, is het tijd om ze zelf ook nog eens weg te vangen in maart, anders gaan ze volgende maand heel veel eitjes leggen.

Zitten er katten in de tuin, dan hebben de vogels geen tijd om rustig het slakkenhuis stuk te slaan en de slak te verorberen. Ga in géén geval over tot het gebruik van slakkenkorrels, het evenwicht verstoord dan nog meer.

Jonge plantjes en vooral malse zaailingen vallen vaak ten prooi aan slakken als ze nog niet sterk genoeg zijn. Zaailingen die binnen opgekweekt zijn, met te veel warmte en te weinig licht, zijn lange slungels en helaas uitermate geschikt  als slakkenvoer.

Slakken nù vangen 

De sport is om deze maand zoveel mogelijk slakken te verwijderen, zodat ze geen kans krijgen om eitjes te leggen en in de komende maanden uw tuin op te eten. De slakken doen hun werk, waar u wel wat aan heeft, in een dichte compostbak ; ze ruimen dode materialen op.

Ruim alle donkere vochtige hoekjes in de tuin op. Heeft u plastic potten ergens opgestapeld staan? Zet ze in de volle zon zodat de slakken er niet in gaan wonen

 

 

 

 

 

 

 

Alternatieve methode 

Een oplossing kan gevonden worden in koperplakband en slakken-ringen van koper.

Een bruikbare tip uit het boek Holzer’s permacultuur : ‘meng in een gieter met grote tuit: tien delen droog en zeer fijn zaagsel van onbehandeld natuurhout, 1 deel houtas en/of 0,5 deel ongebluste kalk. Giet een vingerdikke strook om de bedden met groente heen.’

Of gebruik een knoflookextract om slakken weg te jagen. Kneus vier hele bollen sterk ruikende knoflook. Laat tien minuten in twee liter water koken. Dit is een klusje voor in de buitenkeuken of in de tuin, de lucht is enorm sterk!

Laat dit extract afkoelen en zeef het eerst door een keukenzeef en daarna nog een keer door een stuk neteldoek, zodat later de broes van de gieter niet verstopt raakt.

Het sap kan in een goed afsluitbare fles bewaard worden. Gebruik dit knoflooksapextract als volgt: op 1 liter water voegt u 6 eetlepels extract toe.

Kijk waar de slakkenvraat te zien is en sproei òp de bladeren, aan de onderkant en rondom de aangetaste plant op de aarde.