Positieve (bij)effecten van Tuinieren

Voor de één is het tuinieren op een volkstuin puur een ontspannen activiteit waar de beschikbare vrije uren aan worden besteed; De ander benadert het als topsport en leeft hierin een structureel schema na voor het optimaal verzorgen van de grond en de gewassen.

Dat het tuinieren op een volkstuin bredere effecten draagt, werd nog maar eens duidelijk op moestuin Havenpark in Apeldoorn. Het bij aanvang achterstallige karakter van het terrein waar het complex in 2014 is opgericht, is mede door de komst van de volkstuin nieuwe leven ingeblazen.

Ondanks het in eerste instantie tijdelijke karakter van de moestuinen bij de oprichting, zijn de bouwplannen van de gemeente inmiddels aangepast en mocht het complex blijven.

Nu, ruim 5 jaar verder, is het complex uitgegroeid tot een oppervlakte van duizend vierkante meter, is er een daklozen- en verslaafdenopvang gevestigd en een nieuwbouwwijk in Apeldoorn gerealiseerd welke uitkijkt op de tuinen. Vrijwilligers, bewoners en cliënten komen op het terrein tezamen. Het sociale karakter van de wijk is sterk verbeterd, niet alleen voor de tuinders, maar ook voor bewoners die zelf nooit in de tuin komen. Mensen durven elkaar eerder om hulp te vragen en staan sneller voor elkaar klaar.

Voor het volledige artikel, klik hier of gebruik onderstaande link.

https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/door-de-moestuin-staan-de-omwonenden-sneller-voor-elkaar-klaar~b7e31447/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *